Facebook Pixel

Dumnezeu, universul și viața

Gelu Bourceanu

Universul a fost creat, are un inceput, sau a fost dintotdeauna asa cum il vedem? Cum au fost posibile aparitia si evolutia speciilor biologice, pina la cea mai evoluata dintre ele, omul? Ordinea ce guverneaza intregul Univers a fost oare determinata de prezenta unei ratiuni? Sint intrebari pe care marii ginditorii si le-au pus inca din vechime si la care, afirma profesorul Bourceanu, stiinta actuala ne poate ajuta sa gasim unele raspunsuri.Daca prima parte a cartii analizeaza problemele legate de nasterea si evolutia Universului prin prisma rezultatelor obtinute de fizica, cosmologie si astrofizica, cea de-a doua isi propune sa raspunda la intrebari privind aparitia si evolutia vietii pe Pamint. Partea a treia trateaza succint starea actuala a biosferei, care se degradeaza continuu ca urmare a activitatilor umane, multe dintre ele lipsite atit de ratiune, cit si de morala. Punind laolalta perspectivele stiintei, ale gindirii filosofice si religiei asupra acestor probleme fundamentale, conchide autorul, vom intelege ca, departe de a se exclude in mod necesar, ele pot converge.
29,95 RON
SKU
9789734680047
Chipul lui Dumnezeu de Igor Bo

Chipul lui Dumnezeu

Cuvânt hotărâtor privind stabilirea legăturii dintre filosofie și lege

Cuvânt hotărâtor privind stabilirea legăturii dintre filosofie și legea revelată

Universul a fost creat, are un inceput, sau a fost dintotdeauna asa cum il vedem? Cum au fost posibile aparitia si evolutia speciilor biologice, pina la cea mai evoluata dintre ele, omul? Ordinea ce guverneaza intregul Univers a fost oare determinata de prezenta unei ratiuni? Sint intrebari pe care marii ginditorii si le-au pus inca din vechime si la care, afirma profesorul Bourceanu, stiinta actuala ne poate ajuta sa gasim unele raspunsuri.
Daca prima parte a cartii analizeaza problemele legate de nasterea si evolutia Universului prin prisma rezultatelor obtinute de fizica, cosmologie si astrofizica, cea de-a doua isi propune sa raspunda la intrebari privind aparitia si evolutia vietii pe Pamint. Partea a treia trateaza succint starea actuala a biosferei, care se degradeaza continuu ca urmare a activitatilor umane, multe dintre ele lipsite atit de ratiune, cit si de morala. Punind laolalta perspectivele stiintei, ale gindirii filosofice si religiei asupra acestor probleme fundamentale, conchide autorul, vom intelege ca, departe de a se exclude in mod necesar, ele pot converge.

Fragment din cartea "Dumnezeu, universul si viata" de Gelu  Bourceanu

"Alaturi de argumentele analizate pana aici, descoperirea bosonului Higgs constituie inca o dovada covarsitoare in sprijinul modelului Big Bang.
Spuneam in introducere ca ultimul argument marcant in favoarea modelului Big Bang este bosonul Higgs, supranumit si „particula lui Dumnezeu". Sa cercetam de ce formarea acestei particule, in conditiile unor energii extrem de mari, se vadeste a fi atat de importanta pentru intelegerea inceputului universului.
Filosofii greci antici Leucip si Democrit, elevul sau, pe la 450 i.Hr., aratau ca orice corp material, prin sfaramare, se poate diviza in particule din ce in ce mai mici, pana cand se ajunge la unele extrem de mici, care nu se mai divid sub actiunea fortelor de care dispunea omul la acele vremuri. Aceste particule „indivizibile" se numesc „atomi" (de la grecescul atomos). Generalizand, ei considerau ca la baza lumii materiale stau atomii. Trebuie sa observam ca, pentru a obtine particule din ce in ce mai mici, este necesar sa se consume energii din ce in ce mai mari. Astazi se stie ca si atomii sunt constituiti, la randul lor, din alte particule."
Mai multe informații
Autor Gelu Bourceanu
ISBN 9789734680047
Editura Polirom
Data apariției 1 ian. 2019
Colecția Hexagon
Pagini 232
Scrie o recenzie
Doar utilizatorii înregistrați pot scrie recenzii. Vă rugăm să vă autentificați sau să vă creați un cont