Facebook Pixel

Euro. Cum amenință moneda comună viitorul Europei

Joseph E. Stiglitz

In Euro, Joseph E. Stiglitz demonteaza opinia consensuala predominanta, contrazicand sustinatorii austeritatii si oferind o serie de planuri care pot salva continentul european, dar si intreaga lume de continuarea devastarii. Considerata de arhitectii sai ca fiind o parghie care va uni Europa si va aduce prosperitate, moneda euro a facut exact contrariul. Asa cum sustine Stiglitz foarte convingator, criza a scos la suprafata defectele euro. Stagnarea Europei, precum si perspectivele sumbre reprezinta rezultatul direct al provocarilor existentei unui grup divers de tari cu o moneda comuna – euro a fost defect din nastere, integrarea economica fiind depasita de cea politica. Stiglitz ne arata modul in care structura actuala conduce mai degraba la divergenta decat la convergenta. Intrebarea care se pune este: poate fi salvat euro?
69,00 RON
SKU
9786067222302
Economia în vremea coronavirusului de Iancu Guda

Economia în vremea coronavirusului

Opriți această depresiune - Acum! de Paul Krugman

Opriți această depresiune - Acum!

Euro face parte din Co-lectia de economie, un proiect al Editurii Publica sustinut de Unicredit Bank.

In Euro, Joseph E. Stiglitz demonteaza opinia consensuala predominanta, contrazicand sustinatorii austeritatii si oferind o serie de planuri care pot salva continentul european, dar si intreaga lume de continuarea devastarii.

Considerata de arhitectii sai ca fiind o parghie care va uni Europa si va aduce prosperitate, moneda euro a facut exact contrariul. Asa cum sustine Stiglitz foarte convingator, criza a scos la suprafata defectele euro. Stagnarea Europei, precum si perspectivele sumbre reprezinta rezultatul direct al provocarilor existentei unui grup divers de tari cu o moneda comuna – euro a fost defect din nastere, integrarea economica fiind depasita de cea politica. Stiglitz ne arata modul in care structura actuala conduce mai degraba la divergenta decat la convergenta. Intrebarea care se pune este: poate fi salvat euro?

Autorul dezvaluie faptul ca Banca Centrala Europeana a primit mandatul limitat si gresit de a tinti doar inflatia si explica modul in care politicile aplicate de zona euro, mai ales cele referitoare la tarile lovite de criza, au accentuat si mai mult greselile proiectului. In plus, Stiglitz subliniaza trei moduri posibile de a merge mai departe: reforme fundamentale ale structurii zonei euro si ale politicilor impuse tarilor membre; oprirea bine controlata a experimentului euro; un sistem nou si indraznet, denumit „euro flexibil”.

Stiglitz are, cu siguranta, dreptate. Fara o revizuire radicala a functionarii sale, euro va esua, cu siguranta. - The Economist
Inspaimantator si clarificator. - Peter Goodman, The New York Times
Un argument convingator si urgent in favoarea alinierii intereselor economistilor si politicienilor. - Kirkus Reviews
In viata, uneori e usor, alteori greu. Dar viata si economia sunt despre a invata. Te invitam sa parcurgi aceasta carte ca sa intelegi mai usor ce inseamna euro, printr-o poveste despre moralitatea, despre realitatea si despre speranta acestei monede. - UniCredit Bank

Fragment din cartea "Euro. Cum ameninta moneda comuna viitorul Europei" de Joseph E. Stiglitz:

"PERFORMANTA ECONOMICA SUMBRA

Performanta economica a tarilor din zona euro a fost o dezamagire. Zona euro a stagnat, in esenta, iar performanta sa economica a fost slaba, in mod deosebit de la inceputul crizei financiare globale. Criticii monedei euro au spus intotdeauna ca adevaratul test se va da atunci cand tarile membre ale zonei euro vor avea de infruntat un soc asimetric, o schimbare care va lovi unele tari cu o intensitate diferita decat pe altele. Consecinta crizei financiare globale din anul 2008 a aratat faptul ca aceste frici au devenit realitate: economiile din zona euro s-au descurcat mult mai rau decat au prezis chiar si cei mai mari contestatari. Criza a inceput in Statele Unite, dar Statele Unite si-au revenit - desi anemic - avand PIB-ul real in 2015 cu aproximativ 10% mai mare decat in 2007; PIB-ul zonei euro aproape ca nu s-a schimbat fata de anul 2007 - intr-adevar, asa cum am observat, venitul pe cap de locuitor ajustat cu inflatia a scazut. Zona euro a experimentat chiar o recesiune dubla. Unele dintre tarile din afara zonei euro, cum ar fi Suedia si Norvegia, au avut performante destul de bune. Cel mai important factor care contribuie la obtinerea unei performante atat de slabe este moneda euro.

CHIAR SI GMRSANIA ESTE UN ESEC

Germania se considera un succes, constituindu-se intr-un exemplu de urmat de alte economii. Economia sa a crescut cu 6,8% comparativ cu anul 2007, ceea ce inseamna o rata medie de crestere anuala de doar 0,8 procente, un numar care, in conditii normale, ar insemna aproape un esec."
Mai multe informații
Autor Joseph E. Stiglitz
ISBN 9786067222302
Editura Publica
Data apariției 1 ian. 2016
Colecția Economie
Pagini 592
Scrie o recenzie
Doar utilizatorii înregistrați pot scrie recenzii. Vă rugăm să vă autentificați sau să vă creați un cont